Bijsluiter tool Kabeldiameter

De tool

Deze tool is gemaakt ter indicatie van de te gebruiken kabeldiameter en zekeringwaarde in een gelijkspanningscircuit met een spanning van maximaal 24 volt. De tool houd geen rekening met spanningsverliezen anders dan die van zeer soepele (IEC 60228 klasse 6) koperen kabel.

Zaken als (verkeerd) gemonteerde kabelogen, schakelaars en zekeringen vergroten de circuitweerstand en zijn niet in de berekening meegenomen.
Het boek “Wiring Unlimited” van Victron bevat alle informatie die je maar nodig kan hebben als zelfbouwer, vooral hoofdstuk 4 is interessant.

We zien bij ons in de werkplaats veel prutswerk m.b.t. elektrotechnische installaties in campers. Mensen die denken: “oh, met een stukje speakersnoer van 1,5mm² kan ik prima de 230 volt voeding van mijn 2000 watt omvormer aanleggen”. Speakersnoer kan je, voor sommige, doeleinden best gebruiken maar niet voor bovenstaande.

Als je zelf graag de elektra in je camper wilt aanleggen kan je dat doen mits je je aan een aantal punten houdt:

  • Maak een (simpel) blokschema met daarin je apparaten en de kabeldiameters die je wilt gebruiken.
  • Laat dit schema nakijken door een vakbekwaam persoon.
  • Gebruik een draadstripper en adereindhulstang, plaats altijd adereindhulsen om je gestripte flexibele draad voordat je deze op een apparaat aansluit. Als je ook kabelogen nodig hebt heb je hier ook een tang voor nodig.
  • Laat je installatie, voordat je deze in gebruik neemt, controleren door een vakbekwaam persoon.
Bij twijfel: schakel een professional in!
Wat kunnen wij voor je betekenen?

Mocht je hulp kunnen gebruiken kan je contact met ons opnemen. We kunnen je helpen met alle bovenstaande punten én andere vragen die je over je camper hebt.